فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 65 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عارفه عباسی، عباس ملکی*، فرزاد بابایی، هوشمند صفری، علیرض رنگین صفحات 1-18

    تنش خشکی از عوامل اصلی کاهش عمکلرد گیاهانی مختلف به خصوص حبوبات می باشد، بنابراین استفاده از روش هایی که بتواند اثر سوء تنش بر گیاه را کاهش دهد، ضروی می باشد. به منظور بررسی اثر روی و جیبرلین بر خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی لوبیا سفید (Phaseolus vulgaris L.) در شرایط تنش خشکی، آزمایشی در قالب طرح کرت های دو بار خرد شده با پایه ی بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در دو مکان (ایستگاه تحقیقاتی اسلام آباد غرب استان کرمانشاه، و ایستگاه تحقیقاتی خرم آباد استان لرستان) انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل آبیاری در 3 سطح 60، 90 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A به عنوان کرت اصلی، محلول پاشی سولفات روی در 4 سطح 0، 5/1، 5/3 و 5/4 میلی لیتر در لیتر و 2 سطح محلول پاشی و محلول پاشی جیبرلین به عنوان کرت های فرعی بودند. تجزیه و تحلیل داده ها و مقایسه میانگین داده ها به روش دانکن در سطح 5 درصد و توسط نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که اثر اصلی تنش خشکی و محلول پاشی سولفات روی بر تمام صفات معنی دار شد، همچنین محلول پاشی جیبرلین بر همه ی صفات به جز عملکرد و سرعت تعرق اثر معنی دار داشت. اثر متقابل سولفات روی، تنش و جیبرلین بر تمام صفات معنی داری بود. بیشترین عملکرد دانه مربوط به تیمار آبیاری نرمال و مصرف 5/4 میلی لیتر در لیتر روی بود که با تیمار تنش متوسط و مصرف 5/ 1میلی لیتر در لیتر روی و کاربرد جیبرلین اختلاف معنی دار نداشت. کمترین عملکرد دانه در تیمار تنش شدید و استفاده 5/3 میلی لیتر در لیتر روی و محلول پاشی جیبرلین بود . بطور کلی عملکرد دانه در هر دو حالت تنش خشکی و عدم تنش افزایش یافت، بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده مصرف 5/4 میلی لیتر در لیتر سولفات روی و محلول پاشی جیبرلین جهت کاهش اثرات تنش خشکی در زراعت لوبیا توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: لوبیا، سولفات روی، جیبرلین، رژیم آبیاری، عملکرد
  • آسیه سیاهمرگویی*، فاختک طلیعی، مهتاب یزدان دوست صفحات 19-37

    سس (Cuscuta campestris Yunck.) یکی از علفهای هرز مهم انگلی در جهان است. آلودگی به سس باعث کاهش عملکرد محصول و افزایش هزینه های برداشت می شود. برای کنترل علف‎های هرز انگلی روش های مختلفی پیشنهاد شده است؛ اما هیچکدام قادر به کنترل موثر این گیاه نیستند. به نظر می‎رسد استفاده از ارقام مقاوم بهترین گزینه برای دستیابی به این هدف است. در این تحقیق مقاومت 15 رقم گوجه‎فرنگی به آلودگی سس در شرایط گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. از بین این ارقام، دو رقم حساس و مقاوم (به ترتیب سوپراوربانا111 و سوپر چف) انتخاب و میزان فعالیت آنزیم‏های کاتالاز، گایاکول پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و همچنین مقدار فنل کل، پرولین، فلاوونویید و قندهای محلول در زمان‎های مختلف پس از آلودگی (صفر، 24، 48، 72، 96، 120 و 240 ساعت) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که آلودگی به سس زراعی باعث افزایش غلظت آنزیم ها (کاتالاز، گایاکول پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز) در مقایسه با تیمار بدون آلودگی می شود. همچنین مقدار این آنزیمها در رقم مقاوم بیشتر از رقم حساس بود. رقم و زمان نمونه برداری، میزان فنل کل، پرولین، فلاوونوییدها و قندهای محلول را تحت تاثیر قرار داد. میزان فنل کل و فلاوونویید پس از اتصال سس به گوجه‎فرنگی افزایش یافت و در 240 ساعت پس از اتصال به بیشترین مقدار خود رسید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که آلودگی گوجه فرنگی به سس زراعی سبب القای سیستم دفاعی در این گیاه می‎شود. با توجه اینکه امکان کنترل کامل گیاهان انگلی بدون آسیب به گیاه زراعی وجود ندارد، شناخت مکانیسمهایی دفاعی که با استفاده از آن، ارقام مقاوم در مقابل گیاهان انگلی ایستادگی می کنند، می تواند بسیار کاربردی و مفید باشد.

    کلیدواژگان: سس، گوجه فرنگی، مقاومت، رقم، آنزیم، آنتی اکسیدان
  • سپیده حسینی، رکسانا موگوئی*، مهدی برقعی، زهرا عابدی، مهدی رمضانی صفحات 38-53

    این پژوهش برای ارزیابی توانایی رشد و کاهش شوری آب توسط دو گیاه کینوا و گندم به صورت گلخانه ای و هیدروپونیک اجرا شد. این تحقیق در قالب آزمایش فاکتوریل دو عاملی بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار صورت گرفت. تیمارها شامل 4 سطح شوری صفر (شاهد)، 5، 10 و 15 دسی زیمنس بر متر (حاصل اختلاط آب دریاچه نمک عقدا با آب شهر) و دو گونه گندم و کینوا بود. در این تحقیق صفاتی چون وزن خشک کل بوته، میزان تجمع عناصر کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم و کلر کل بوته و کارایی جذب عناصر از آب و شوری زدایی توسط گیاهان اندازه گیری شد. نتایج این تحقیق نشان داد که گیاه کینوا نسبت به گندم توانایی بیشتری در شوری زدایی، جذب و انباشت عناصر در خود داشته و به عنوان گیاهی مقاوم در برابر تنش شوری بود. نتایج نشان داد که غلظت سدیم، کلر و منیزیم در بوته (به ترتیب برای گندم به میزان 48/5، 12/10 و 12/1 گرم و کینوا به میزان 76/10، 65/11و 66/2 گرم) و میزان کارایی جذب سدیم، کلر و منیزیم از آب (به ترتیب برای گندم 28/12، 30/11 و 22/20 درصد و کینوا به میزان 12/23، 60/14 و 79/24 درصد) به طور معنی داری با افزایش شوری افزایش یافت. غلظت عناصر کلسیم و پتاسیم در گیاهان (به ترتیب برای گندم به میزان 14/1 و 92/5 گرم و کینوا به میزان 21/3 و 76/10 گرم) با افزایش شوری کاهش یافتند. به طورکلی کینوا برتری معنی داری در تولید ماده ی خشک، جذب و کارایی جذب عناصر نسبت به گندم نشان داد به همین دلیل می تواند از این گیاه به عنوان یک گیاه جایگزین برای کشت در شرایط شوری و وجود آب های نامتعارف دانست.

    کلیدواژگان: پتاسیم، سدیم، کلر، شوری زدائی، کینوا، گندم، گیاه پالایی، هیدروپونیک
  • سارا فرسرایی، محمد مقدم*، لیلا مهدی زاده صفحات 54-65

    هدف از این تحقیق مطالعه اثر کاربرد سالیسیلیک اسید بر برخی از خصوصیات فیزیولوژیکی و تولید اسانس گیاه دارویی به لیمو (Lippia citrodora L.) تحت تنش شوری بود. بدین منظور آزمایشی گلدانی بصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 4 سطح شوری (0، 50، 100 و 150 میلی‏مولار کلرید سدیم) و 4 سطح سالیسیلیک اسید (0، 150، 300 و 450 میلی‏گرم در لیتر) در 3 تکرار انجام شد. صفات اندازه‏گیری شده شامل میزان پروتیین محلول کل، مالون‏دی‏آلدیید، پراکسید هیدروژن، گلایسین بتایین و فعالیت برخی آنزیم‏های آنتی‏اکسیدانی و تولید اسانس بودند. اثر متقابل تیمارهای آزمایش بر تمام صفات مورد مطالعه در این تحقیق در سطح احتمال یک درصد معنی‏دار شد. نتایج این تحقیق نشان داد که بیشترین میزان پروتیین محلول کل، مالون‏دی‏آلدیید، پراکسید هیدروژن، گلایسین بتایین و فعالیت آسکوربات پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز در سطح 150 میلی‏مولار شوری بود و کاربرد سالسیلیک اسید در سطح 300 میلی‏گرم در لیتر سبب کاهش پروتیین محلول کل و گلایسین بتایین و سطح 150 میلی‏گرم در لیتر آن سبب کاهش مالون‏دی‏آلدیید شد. اما کاربرد این تنظیم کننده رشد گیاهی تاثیر معنی‏داری بر پراکسید هیدروژن نداشت. همچنین، نتایج نشان داد که فعالیت آنزیم کاتالاز و تولید اسانس در بالاترین سطح تنش شوری (150 میلی‏مولار) به کمترین میزان خود رسیدند. نتایج این تحقیق در مجموع نشان داد که کاربرد سالیسیلیک اسید به‏ویژه در سطح 300 میلی‏گرم در لیتر سبب بهبود صفات مورد مطالعه در این تحقیق گردید و کاربرد آن در شرایط تنش توصیه می‏شود.

    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلایسین بتائین، مالون‏دی‏آلدئید
  • سمیه عرفانی، محمدعلی رضایی*، فرهادفرهاد فرح وش، مهرعلی محمود جانلو صفحات 66-85

    کمبود آب از جمله عوامل محدودکننده رشد می باشد و تنش اکسیداتیو به عنوان یک تنش ثانویه در نتیجه تنش خشکی و کم آبی بوجود می آید. به منظور بررسی سطوح کودهای نانوکلات پتاسیم، سولفات پتاسیم و سالیسیک اسید در کاهش اثرات کم آبی بر تعدادی شاخص های فیزیولوژیکی گیاه همیشه بهار آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1398 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان انجام شد. عامل های مورد بررسی شامل آبیاری در دو سطح ، مصرف کود پتاسیم در دو سطح نانوکلات پتاسیم و سولفات پتاسیم، و سالیسیلک اسید در سه سطح صفر، یک و دو میلی مولار بودند. صفات فیزیولوژیکی از قبیل رنگیزه های فتوسنتزی، پرولین، فنل کل، آنزیم سوپراکسیداز، آنزیم کاتالاز، قند محلول، پروتیین و گلایسین بتایین مورد ارزیابی قرار گرفت. برپایه نتایج بدست آمده از این پژوهش تنش کم آبی به طور معنی داری میزان پرولین، آنزیم پراکسیداز، آنزیم کاتالاز، گلایسین بتایین و قند را افزایش داده و میزان کلروفیل a، b، کل برگ و پروتیین کل را کاهش داد. کاربرد برگی اسیدسالیسیلک در شرایط تنش کم آبی در غلظت به طور معنی داری باعث افزایش قند، پروتیین کل، گلایسین بتایین و فنل کل شد. کاربرد نانوکلات پتاسیم و سولفات پتاسیم باعث بهبود تحمل گیاه در شرایط تنش خشکی شد و موجب افزایش صفات فیزیولوژیکی نسبت به شاهد شد.

    کلیدواژگان: پرولین، رنگیزه های فتوسنتزی، کاتالاز، گلایسین بتائین، همیشه بهار
  • مهناز کاتوزی، سعید نواب پور، حسین صبوری*، علی اکبر عبادی صفحات 86-102

    به منظور انتخاب برترین افراد حاصل از آمیزش لاین های برنج (Oryza sativa L.) طارم بومی و موتانت با استفاده از ویژگی های فلورسانس کلروفیل و براساس شاخص های BLPSI و LPSI، آزمایشی با استفاده از 350 فردF2  در سال 1396 اجرا شد.  والدین، نسل اول و دوم در سال زراعی 1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس کشت شدند. خصوصیات فلورسانس کلروفیل Fo، F'o ، Fm، F'm ، F'، ETR، Fv، Fv/Fm، F'v/F'm، NPQ، qP، (Y (II، qN، qL و وزن 100 دانه، تعداد ساقه، تعداد دانه پر، تعداد دانه های پوک، ارتفاع بوته، طول خوشه، تعداد خوشچه، قطر ساقه، طول دانه، عرض دانه، شکل دانه، وزن کاه، طول دوره رسیدگی، طول برگ پرچم، عرض برگ پرچم، نیز ثبت شدند. سرعت انتقال الکترون از طریق فتوسیستم 2، عرض برگ پرچم، فلورسانس پایه در حالت های سازگار شده به تاریکی، تعداد پنجه بارور، فلورسانس حداکثر در حالت های سازگار شده به تاریکی، تعداد خوشچه اولیه، سطح برگ پرچم، تعداد دانه پر، طول برگ پرچم، طول خوشه اصلی و وزن بوته به ترتیب بیشترین تاثیر را روی عملکرد دانه داشتند. بالاترین پاسخ به انتخاب در هر دو شاخص BLPSI و LPSI به وزنه اقتصادی نهم (وراثت پذیری) تعلق داشت. بعد از این ضریب، ضریب ششم (همبستگی) دارای بالاترین پاسخ به انتخاب بود. نتایج نشان داد که وراثت پذیری پارامتر های فلورسانس کلروفیل می توانند به طور کارایی به عنوان وزنه اقتصادی در انتخاب بهترین افراد مورد استفاده قرار گیرند. ژنوتیپ های 3، 6، 17، 24 و 30 براساس شاخص LPSI و ژنوتیپ های سه و شش براساس BLPSI  به عنوان ژنوتیپ های برتر انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: برنج، ژنوتیپ، سرعت انتقال الکترون، فتوسیستم II، وزنه اقتصادی
  • زهرا طالب زاده*، راهله رهباریان، محبت نداف، حمید سبحانیان صفحات 103-119

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی برهمکنش تنش شوری و کروم بر برخی شاخص های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه خرفه بود. در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار و 4 سطح شوری (0، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر) با استفاده از کلرید سدیم هر 4 روز از طریق آبیاری و 5 سطح کروم (0، 7، 14، 21 و 28 میلی گرم بر کیلو گرم وزن خشک خاک) آزمایش انجام شد و قبل از کشت بذر در خاک با افزایش دی کرومات پتاسیم به خاک سطوح مختلف تیمار کروم تهیه شد. مقادیر نشت یونی، وزن تر و خشک و سطح برگ ها، کلروفیل a، b و کل، ضریب ثبات کلروفیل، کارتنویید، کارایی فتوسیستم II و مقدار آب نسبی برگ ها پس از 60 روز از کشت گیاهان اندازه گیری و سنجش شدند. نتایج نشان داد با افزایش سطوح مختلف کروم و شوری روند کاهشی معنی داری (05/0P≤) در وزن تر و خشک، سطح برگ، کلروفیل a، b و کل، کارتنویید، کارایی فتوسیستم II مشاهده شد. کمترین میزان کارایی فتوسیستم II و بیشترین میزان نشت یونی در سطوح شوری 12 دسی زیمنس بر متر و کروم 28 میلی گرم بر کیلو گرم مشاهده گردید. برهمکنش شوری و کروم بر مقادیر کلروفیل و وزن تر و خشک و سطح برگ اثر کاهشی معنی داری داشت، همچنین تنش ترکیبی بالاترین سطح کروم و شوری (شوری 12 دسی زیمنس بر متر و کروم 28 میلی گرم بر کیلو گرم)، باعث کاهش بیشتر نسبت به دو تنش به تنهایی شد. اگرچه شوری و کروم سبب کاهش رشد برگ های خرفه گردید.

    کلیدواژگان: دی کرومات پتاسیم، شوری، خرفه، کلروفیل، Fv، Fm و نشت یونی
  • محمد جهانتیغ، عیسی خمری *، علیرضا سیروس مهر، مهدی دهمرده صفحات 120-132

    کاربرد هورمو ن های گیاهی در دهه اخیر با توجه به گسترش کشاورزی پایدار مورد توجه قرار گرفته است و از این رو باید در مدیریت تلفیقی گیاهان زراعی مورد تحقیق قرار گیرد. به منظور بررسی اثر کاربرد هورمون های مختلف گیاهی (اکسین و جیبرلین) بر برخی ویژگی های زراعی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی خاکشیر تحت سطوح مختلف اسید هیومیک، آزمایشی به صورت کرت-های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار طی دو سال در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل (چاه نیمه) اجرا شد. عامل اصلی شامل دو غلظت اسید هیومیک (صفر و 5 لیتر در هکتار) و عامل فرعی شامل نه غلظت محلول پاشی شامل شاهد (محلول پاشی با آب مقطر)، هورمون اکسین در غلظت های 10، 20، 30 و 40 میلی گرم بر لیتر ایندول بوتیریک اسید و هورمون جیبرلین در غلظت های 15، 30، 45 و 60 میلی گرم بر لیتر بود. نتایج تجزیه مرکب داده ها نشان داد که اثر سه جانبه تیمارهای آزمایشی برای هیچ کدام از صفات مورد بررسی معنی دار نبوده اما برهمکنش اسید هیومیک و محلول پاشی بر تمامی صفات مورد بررسی معنی دار بود. هیومیک به طور معنی داری باعث افزایش ارتفاع بوته، تعداد دانه در خورجین، درصد کلروفیل برگ، درصد پروتیین، شاخص برداشت، عملکرد دانه، موسیلاژ و اسید چرب غیر اشباع همچنین سطح محلول پاشی 20 میلی گرم بر لیتر ایندول بوتیریک اسید باعث افزایش ارتفاع بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن 1000 دانه و کلروفیل برگ و سطوح 60 و 45 میلی گرم بر لیتر جیبرلین صفات ارتفاع بوته وزن 1000 دانه خاکشیر گردید. درحالت کلی می توان گفت سطح 5 لیتر در هکتار اسید هیومیک و محلول پاشی 20 میلی گرم در لیتر ایندول بوتیریک اسید برای گیاه خاکشیر مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: تغذیه، کلروفیل، گیاه دارویی، عملکرددانه، موسیلاژ
  • حمید صالحیان*، مهدیه شاکری، مریم صالحیان صفحات 133-144

    ریزجلبک ها (Micro algae) نقش اساسی در زنجیره های غذایی اکوسیستم های آبی به عهده دارند. از میان انواع جلبک های تک سلولی گزارش شده در آب های شالیزارهای استان مازندران، جلبک Chlorella vulgaris از گونه های مهم شاخه جلبک سبز (Chlorophyta) به حساب می آید. تاثیر علف کش ها به عنوان مهمترین بخش آفت کش ها بر روی جلبکها بسیار برجسته و قابل تامل است. از این روی این تحقیق به منظور بررسی تاثیر علف کش پرتیلا کلر (Pretilachlor) بر برخی از خصوصیات فیزیولوژیک جلبک کلرلا انجام شد. جهت بررسی اثرات علف کش پرتیلاکلر بر جلبک کلرلا 9 تیمار آزمایشی (مقادیر 0 ، 20 ، 30 ، 40 ، 50 ، 75 ، 100 ، 150 و 300 میلی گرم علف کش در لیتر) در بطری های یک لیتری تهیه و با افزایش 100 سی سی از محلول جلبک پس از فراهم سازی و کشت استوک، آنها را هوادهی نمودیم. تیمارها با سه تکرار در طی 24، 48، 72 و 96 ساعت مورد بررسی قرار گرفتند. بعد از تیماردهی اثر علف کش بر رشد، غلظت کلروفیل a ، فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، پلی فنول اکسیداز و میزان پراکسیداسیون لیپیدی بررسی گردید. افزایش غلظت علف کش در همه زمان ها موجب کاهش معنی دار در تراکم سلولی جلبک گشت (0001/0p <). بیشترین تراکم سلولی در شاهد (بدون علف کش) و کمترین میزان تراکم سلولی در غلظت 300 میلی گرم پرتیلاکلر در 1000 میلی لیتر محلول به دست آمد. کمترین میزان کلروفیل a نیز در بیشترین مقادیر غلظت علف کش اندازه گیری شد. اندازه گیری میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان چهارگانه در بلند مدت (بعد از 9 روز) حاکی از افت معنی دار آنها توام با افزایش غلظت علف کش بود. همچنین میزان پراکسیدان لیپیدی در تیمارها نسبت به شاهد بیشتر بود. آزمایش ما نشان داد که فعالیت آنزیم های مورد نظر در مقادیر زیاد پرتیلا کلر به اندازه ای نبوده که مانع فعالیت گونه های فعال اکسیژن گشته و خود آنها به علت غلظت زیاد علف کش مورد هدف قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: پرتیلاکلر، فعالیت آنزیمی، کلرلا، علف کش، آلودگی زیست محیطی
  • مهدی جودی* صفحات 145-162

    تجمع فروکتان ها در اندامهای مختلف گندم از راهکارهای فیزیولوژیکی مهم جهت مقابله با تنش های مختلف محیطی می باشد. فروکتان ها اولیگومر یا پلی مرهای مولکول های فروکتوز منشاء گرفته از ساکاروز بوده و بسته به نوع پیوند، انواعی مختلفی از فروکتان در گیاهان مختلف شناسایی شده است. فروکتان تجمع یافته در گندم از نوع لوان (دارای پیوندهای (2-6)β) و گرامینان یا لوان مخلوط (دارای پیوندهای (1-6)β و (2-6)β) می باشد. سه آنزیم 1-SST، 6-SFT و 1-FFT در ساخت فروکتان گندم دخیل هستند. با توجه به اینکه مسیرهای ساخت فروکتان در گندم متنوع است، لذا ارقام مختلف گندم از نظر مقدار و ترکیب فروکتان با یکدیگر فرق می کنند. تجزیه فروکتان در گندم توسط آنزیمهای 1-FEH و 6-FEH انجام می شود که به ترتیب باعث شکستن پیوندهای (1-6)β و (2-6)β بین مولکولهای فروکتوز در فروکتان می شوند. ارقام مقاوم گندم به تنشهای آخر فصل رشد (خشکی و گرما) مقادیر بالایی از فروکتان را در ساقه تجمع داده و با کارایی بالایی از آنها استفاده می کنند. فروکتان ها از طریق پایداری غشا، تنظیم اسمزی و تداوم فتوسنتزی مقاومت به تنش شوری را در گندم افزایش می دهد. همچنین گیاهچه های گندم در طی مقاوم سازی به سرما قندهای محلول و فروکتان را در برگها و طوقه خود تجمع می دهند.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، تنش سرما، تنش شوری، گندم، متابولیسم فروکتان
|
  • Arefe Abbasi, Abbas Maleki *, Farzad Babaei, Hossmand Safari, Alireza Rangin Pages 1-18

    Drought stress is one of the main factors in reducing the usefulness of various plants, especially legumes, so it is necessary to use methods that can reduce the effects of stress on the plant. In order to investigate the effect of zinc and gibberellin on the biochemical and physiological characteristics of white beans (Phaseolus vulgaris L.) in drought stress conditions, an experiment in the form of double-plotted plot with a randomized complete block with three replications in two locations (Islamabad West Research Station). Kermanshah province, and Khorramabad research station in Lorestan province. Experimental factors include irrigation at 3 levels of 60, 90 and 120 mm evaporation from Class A evaporation pan as the main plot, zinc sulfate solution at 4 levels 0, 1.5, 3.5 and 4.5 ml/liter and 2 levels Gibberellin spraying and spraying were used as sub-plots. Data analysis and comparison of average data by Duncan's method was performed at 5% level by SPSS software. The results showed that the main effect of drought stress and zinc sulfate foliar application was significant on all traits, and the main effect of gibberellin foliar application on all traits was significant except for yield and transpiration rate. The interaction of zinc sulfate, stress and gibberellin had all significant properties. The highest grain yield was related to normal irrigation treatment and consumption of 4.5 ‌ml/l of zinc at, which differed from the treatment of moderate stress and consumption of 1.5 ‌ ml/l of zinc and the use of gibberellin. It did not make much sense. The lowest grain yield in the severe stress treatment and the use of 3.5 milliliters per liter on the gibberellin spray solution. In general, seed yield increased both in drought stress and non-stress conditions, so according to the results, it is recommended to consume 4.5  ml/l of zinc sulfate and Gibberellin foliar application to reduce the effects of drought stress on bean cultivation.

    Keywords: Beans, Gibberellin, irrigation regime, zinc sulfate, Yeild
  • Asieh Siahmarguee *, Fakhtak Taliei, Mahtab Yazdandost Pages 19-37

    Dodder is a one of the major parasitic weeds in the world. Dodder infestations reduce crop yield and increase harvesting costs. Different methods have been suggested to control of dodder, but none of them have been able to control these plants reliably. It seems that using resistant varieties is the best option to achieve this goal. In this study, resistance of 15 varieties of tomato to dodder infection (Cuscuta campestris Yunck.) were investigated under greenhouse conditions. Among these varieties, two susceptible and resistant varieties (Supra Urbana and Super Chef, respectively) were selected and catalase, guaiacol peroxidase, ascorbate peroxidase, total phenolic compound, proline, flavonoid and soluble sugars was evaluated at different times after infection (0, 24, 48, 72, 96, 120 and 240 Hours). The results showed that dodder infection increased the enzymes concentration (catalase, guaiacol peroxidase, ascorbate peroxidase) compared to the non- infection treatment. Also, the amount of these enzymes in resistant cultivar were higher than susceptible cultivar. Variety and sampling time affected on total phenol content, proline, flavonoids and soluble sugars. Total phenolic compound and flavonoid levels increased after attaching the dodder to the tomato and reached its highest level at 240 h after attachment. This results indicates the induction antioxidant defence system in tomato under dodder infection. The results of this study show that contamination of tomato with dodder induces the immune system in this plant. Given that it is not possible to perfect control of parasitic weeds without crop damage, it can be very useful to know the defence mechanisms by which cultivars resistant to parasitic plants stand.

    Keywords: Dodder, Tomato, Resistance, Variety, Enzyme, Antioxidant
  • Sepideh Hoseini, Roxana Moogouei *, Mehdi Borghei, Zahra Abedi, Mehdi Ramezani Pages 38-53

    This study was conducted to evaluate the ability to grow and reduce water salinity by quinoa and wheat plants in greenhouse and hydroponic. This research was conducted in the form of a two-factor factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications. The treatments included 4 salinity levels of zero (control), 5, 10 and 15 dS / m and two species of wheat and quinoa. In this study, traits such as total plant dry weight, accumulation of calcium, magnesium, sodium, potassium and total plant chlorine and the efficiency of water uptake by plants were measured. The results of this study showed that quinoa has more ability to absorb and accumulate elements than wheat and is a plant resistant to salinity stress. The results showed that the concentrations of sodium, chlorine and magnesium per plant (5.48, 10.12 and 1.12 g for wheat and 10.76, 11.65 and 2.66 g for wheat, respectively). Absorption efficiency of sodium, chlorine and magnesium from water (12.28%, 11.30% and 20.22% for wheat and 23.12%, 14.60% and 24.79% for quinoa, respectively). The results also showed that the amount of sodium, chlorine and magnesium accumulated in the plant and the efficiency of phytodesalination of sodium, chlorine and magnesium from saline water significantly increased with increasing in salinity for both wheat and quinoa. In the case of calcium and potassium bioaccumulation and phytodesalination efficiency decreased with increasing salinity. As a result, quinoa showed a significant bioaccumulation efficiency in dry weight production, compared to wheat, so it can be considered as an alternative plant for cultivation in salinity and dry climate conditions.

    Keywords: Potassium, sodium, chlorine, Quinoa, Wheat, desalination, phytoremediation, Hydroponic
  • Sara Farsari, Mohammad Moghaddam *, Leila Mehdizade Pages 54-65

    The aim of this research was to study the effect of salicylic acid (SA) usage on some physiological characteristics and essential oil production of lemon verbena (Lippia citrodora L.) under salinity stress. For this purpose, a pot factorial experiment was performed based on a completely randomized design with 4 salinity levels (0, 50, 100 and 150 mM NaCl), 4 SA levels (0, 150, 300 and 450 mg/L) and three replications. The measured traits included total soluble protein, malondialdehyde (MDA), hydrogen peroxide, glycine betaine, some antioxidant enzyme activities, and essential oil production. The interaction effect of the treatments on all of the studied traits were significant at 1% P value. The results showed that the highest amount of total soluble protein, MDA, hydrogen peroxide, glycine betaine, ascorbate peroxidase and superoxide dismutase activities were observed at 150 mM salinity level and application of SA at 300 mg/L causes to decrease total soluble protein and glycine betaine, and 150 mg/L of SA causes to decrease MDA. But application of this plant growth regulator had no significant effect on hydrogen peroxide. Also, the results showed that catalase enzyme activity and essential oil content at the highest salinity level (150 mM) reached to the lowest amounts. In total, the results of this study indicated that the SA application especially at 300 mg/L causes to improve the studied traits in this experiment and its usage under stress conditions is recommended.

    Keywords: ascorbate peroxidase, Catalase, glycine betaine, Malondialdehyde, superoxide dismutase
  • Somayeh Erfani, Mohammadali Rezaei *, Farhad Farahvash, Mehrali Mahmoudjanlo Pages 66-85

    Lack of water is one of the limiting factors for growth, and oxidative stress is a secondary stress resulting from drought and dehydration. In order to study the levels of potassium nanoclat fertilizers, potassium sulfate and salicylic acid in reducing water effects on a number of physiological indicators of evergreen plants, experimental spring was performed as a factorial based on a completely randomized design with three replications in 1398 in the research greenhouse of Islamic Azad University, Gorgan Branch. Factors involved included irrigation at two levels, consumption of potassium fertilizer at two levels of potassium nanocat and potassium sulfate, and salicylic acid at three levels of zero, one and two milliliters. Physiological traits such as photosynthetic pigments, proline, phenol total, superoxide dismutase, catalase enzyme, soluble sugar, protein and glycine betaine were evaluated. Based on the results of this study, dehydration stress significantly increased the levels of proline, the enzyme peroxidase, the enzyme catalase, glycine betaine and sugar, and reduced the levels of chlorophyll a, b, whole leaves and total protein. The use of salicylic acid leaf in conditions of dehydration stress in concentrations significantly increased sugar, total protein, glycine betaine and total phenol. The use of potassium nanocatalysts and potassium sulfate improved plant tolerance in drought stress conditions and increased physiological traits compared to control.

    Keywords: : Proline, Photosynthetic pigments, Catalase, glycine betaine, Calendula Officinalis L
  • Mahnaz Katouzi, Saeid Navabpour, Hossein Sabouri *, Ali Akbar Ebadi Pages 86-102

    In order to selection of best individual caused Iranian traditional rice variety, Tarommahalli (as the female parent), and a mutant Tarommahalli, (as the male parent) crosses an experiment was conducted using 350 individulas of F2 generation. from which F1 and F2 generations were developed. Evaluation of the parents, F1 and F2 generations was carried out at the Gonbad Kavous University at 2017. 50 plants of both the F1 population and the parents and 350 individuals of the F2 population were grown in an experimental field with a spacing of 25 cm × 25 cm. Chlorophyll fluorescence properties Fo, F'o, Fm, F'm, F ', ETR, Fv, Fv / Fm, F'v / F'm, NPQ, qP, Y (II), qN, qL and weight of 100 grains, tiller number, filled grains number, unfilled grains number, plant height, panicle length, stem diameter, grain length, width and shape, straw weight, grain filling period, flag leaf length and width were recorded. The rate of electron transfer through photosystem II, flag leaf width, base fluoresce in dark-adapted conditions, the number of fertile tillers, maximum fluorescence in the dark-adapted conditions, number of primary branches, flag leaf area, flag leaf length, main panicle length and plant weight had the highest effect on grain yield, respectively. The highest response to selection belongs to 9th economic weight (heritability) in both BLPSI and LPSI indices. After, sixth coefficients (correlation) had the highest response to the selection. The results showed that the inheritance of Chlorophyll fluorescence parameters can be effectively used as an economic weight in the selection of the best individual. Genotypes 3, 6, 17, 24 and 30 were selected based on LPSI and genotypes 3 and 6 based on BLPSI as superior genotypes. The BLPSI and LPSI indices had high efficiency in this research and are recommended for improving the rice grain yield.

    Keywords: economic weight, Electron transfer rate, Photosystem II, genotype, Rice
  • Zahra Talebzadeh *, Rahele Rahbarian, Mohabat Nadaf, Hamid Sobhanian Pages 103-119

    The aim of this study was to investigate the interaction of salinity and chromium stress on some morphological and physiological characteristics of portulaca oleracea. In a completely randomized design with 3 replications and 4 salinity levels (0, 4, 8 and 12 dS/m) using sodium chloride every 4 days through irrigation and 5 levels of chromium (0, 7, 14, 21 and 28 mg/ml). Kg (dry weight of soil) experiment was performed and before sowing seeds in soil with increasing potassium dichromate to soil, different levels of chromium treatment were prepared. The values of ion leakage, fresh and dry weight and leaf area, chlorophyll a, b and total, chlorophyll stability coefficient, carotenoids, photosystem II efficiency and relative water content of leaves were measured after 60 days of planting. The results showed that with increasing different levels of chromium and salinity, a significant decreasing trend (P≤0.05) was observed in fresh and dry weight, leaf area, chlorophyll a, b and total, carotenoids, photosystem II efficiency. The lowest efficiency of photosystem II and the highest rate of ion leakage were observed at salinity levels of 12 dS/m and chromium 28 mg/kg. The interaction of salinity and chromium had a significant decreasing effect on chlorophyll content, fresh and dry weight and leaf area. Was alone. However, salinity and chromium reduced the growth of portulaca oleracea leaves.

    Keywords: Potassium dichromate, Salinity, Portulaca oleracea, Chlorophyll, Fv, Fm, Ion leakage
  • Mohammad Jahantigh, Isa Khamari *, Alireza Sirousmehr, Mehdi Dahmardeh Pages 120-132

    The use of plant hormones in the last decade has been considered due to the expansion of sustainable agriculture and therefore should be investigated in the integrated management of crops. In order to investigate the effect of application of different plant hormones (auxin and gibberellin) on some agronomic, physiological and biochemical characteristics of sorrel under different levels of humic acid, an experiment was conducted as split plots in a randomized complete block design with 3 replications was carried out in research farm of the Agricultural Research Institute of Zabol University (Chah Nimeh) for two years. The main factor includes two concentrations of humic acid (0 and 5 liters per hectare) and the secondary factor includes nine concentrations of foliar application including control (foliar application with distilled water), auxin hormone (IBA) in concentrations of 10, 20, 30 and 40 mg / l. IBA and gibberellin at concentrations of 15, 30, 45 and 60 mg / L. The results of combined analysis of data showed that the three-way effect of experimental treatments was not significant for any of the studied traits but the interaction of humic acid and foliar application was significant for all studied traits. Humic acid significantly increased plant height, number of seeds per pod, leaf chlorophyll percentage, protein percentage, harvest index, grain yield, mucilage and unsaturated fatty acid, as well as foliar application of 20 mg / l IBA increased plant height Number of seeds per pod, 1000 seed weight and leaf chlorophyll and levels of 60 and 45 mg / l gibberellin Plant height traits Weight 1000 seedlings. In general, it can be concluded that the level of 5 liters per hectare humic acid and foliar spraying of 20 mg per liter of IBA is suitable for sorrel.

    Keywords: Nutrition, Chlorophyll, herbal plant, Seed yield, musilage
  • Hamid Salehian *, Mahdie Shakeri, Maryam Salehian Pages 133-144

    Micro algaes have a major role in food chains and aquatic ecosystems. Among the mono cellular algaes in the paddy fields which locted in Mazandaran state, Chlorella vulgaris is an important species in Chlorophyta phylum. Influence of herbicides as the most serious particle of pesticides on the algaes is very considerable. Thererfore this study is performed in orther to determination effect of pertilachlor on the some properties of Chlorella vulgaris. Nine treatments (0, 20, 30, 40, 50, 75, 100, 150 and 300 mg herbicide per 1 liter) prepared in one litter bottle, then 100 cc algae solution and stock culture was added, next this system aerated. Treatments with three replications during 24, 48, 72 and 96 hours were investigated. After treating, effect of pretilachlor on the desity, chlorophyll a concentration, activity of catalase, peroxidase, ascorbat peroxidase, polyphenoloxidase enzymes and lipidic peroxidation were examined. Herbicide increasing at the all times resulted in significant reduction about cellular density (p < 0.0001). Maximum and minimum cellular density was measured in the control (without herbicide) and 300 mg pertilachlor treatment, respectively. The less Chl a consentration was obsereved in the most dose herbicide. Activity rate of quadruple enzymes in long term (9 days), indicated significant loss with increasing herbicide dose. Also lipidic peroxidation in all treatments was more relative to control. In this study was shown enzymes activity in high pretilachlor concentrations was not enough that can prevent the reactive oxygen species and this material was targeted by herbicide.

    Keywords: Chlorella, Enzymatic activity, Pretilachlor, herbicide, bioenvironment pollution
  • Mehdi Joudi * Pages 145-162

    Accumulation of fructan in different organs of wheat plants is important physiological factor to cope with different environmental stresses. Fructans are fructose based oligo- and polysaccharides derived from sucrose. Depend on the linkage among frucosyle residues, different types of fructan molecules could be found in the plant species. In wheat stem, levan-type (containing β-(2,1) linkage) and graminan-type fructan (containing β-(2,1) and β-(2,6) linkages) are accumulated. Three different enzymes of 1-SST, 6-SFT, and 1-FFT are believed to be involved in wheat fructan biosynthesis. Since the fructan synthesis in wheat is complex, therefore various type and amount of fructan are found among wheat cultivars. Hydrolysis of fructans are catalyzed by 1-FEH and 6-FEH preferentially degrading β-(2,1) and β-(2,6) linked fructan, respectively. Wheat cultivar with greater fructan accumulation and mobilization in the stem are resistance to terminal heat and drought stresses. Fructans increases tolerance to salt stress by cell membrane stabilization, osmotic adjustment and preservation of current photosynthesis. During cold hardening, wheat seedling accumulates water soluble carbohydrates as well as fructan in their leaves and crown

    Keywords: Cold stress, Drought stress, fructan metabolism, Salt stress, Wheat